Autoprezentacja i etykieta biznesowa - 2 dni

CEL: Najważniejszym celem szkolenia jest poznanie tajników korzystnej autoprezentacji, zdobycie praktycznych umiejętności
w zakresie etykiety w biznesie, kreowania swego profesjonalnego oraz nienagannego wizerunku, zasad zachowania się podczas oficjalnych spotkań.
Celem jest poznanie zasad biznesowego savoir-vivre aby czuć
się swobodnie i pewnie w każdej sytuacji w świecie biznesu, eleganckich przyjęć, ważnych spotkań.

Cele pośrednie:

Umiejętność korzystania z technik przydatnych do kreowania
profesjonalnego wizerunku
Rozwijające refleksje osobiste
Zwiększenie pewności siebie w kontaktach interpersonalnych
Jak się zachować w obliczu codziennych oraz niecodziennych
sytuacji biznesowych
Sprawne poruszanie się w zawiłościach etykiety biznesowej
aby poczuć się swobodnie podczas oficjalnego przyjęcia
Wiedza jakie faux pas są najpowszechniejsze i jak ich uniknąć
Umiejętność publicznego prezentowania swoich poglądów
Skuteczne zmniejszanie tremy
Określenie jak się ubierać, stosownie do sytuacji
Określenie zasad jak zapraszać innych i przyjmować
zaproszenia
Ustalenie jak zachować się przy stole
Kultura korespondencji, rozmów telefonicznych, negocjacji,
spotkań biznesowych
Trening pozytywnej autoprezentacji i odporności na ekspozycję
społeczną.
Trening umiejętności stosowania zasad savoir vivru w biznesie

 

PROGRAM KURSU

Dzień dobry - Wprowadzenie i prezentacja celów szkolenia

Krótka prezentacja programu
Oczekiwania uczestników
Ćwiczenie integracyjne

Jak mnie widzą tak mnie piszą - kształtowanie osobistego
wizerunku

Zdefiniowanie wizerunku, do którego należy dążyć
Techniki wdrażania indywidualnych strategii działania
i doskonalenia profesjonalnego wizerunku
Wywieranie Pierwszego i Ostatniego Pozytywnego Wrażenia
Jak prezentować siebie i swoją firmę?
Sztuka dyplomacji na co dzień
Wystąpienie publiczne

Czasem trzeba się nieźle nagimnastykować - odczytywanie sygnałów niewerbalnych

Komunikacja niewerbalna jako sposób komunikowania
się z otoczeniem - mowa ciała - postawa, gestykulacja, mimika
Spójność komunikatów - rozpoznawanie i przekazywanie
Strefy dystansu
Dekodowanie komunikatów niewerbalnych
Odzwierciedlanie i prowadzenie jako efektywny sposób
na budowanie i podtrzymanie relacji interpersonalnych
Nie tylko ciało mówi - organizowanie przestrzeni

Szata zdobi człowieka - w co się ubrać i kiedy

Zasady doboru garderoby w zależności od okoliczności
- ubrania na specjalne okazje
- garderoba formalna-  white tie, black tie
- garderoba służbowa - rodzaje, kolory, fasony, sposób doboru
- odzieży
Ubrania a osobowość, własny styl w ubiorze
Strój kobiety biznesu
- dobór dodatków w garderobie służbowej - fryzura, buty, pasek,
- zegarek, krawat, szpilki, spinki, inne akcesoria
Garderoba biznesmena
- rodzaje garniturów ( dzienny, biurowy, sportowy, klubowy,
- wizytowy)
Kreowanie pozytywnego wizerunku biznesowego
- analiza kolorystyczna, elementy wizażu

Dobre obyczaje - kultura dnia codziennego

Uprzejmość
Uśmiech
Prawidłowy uścisk dłoni
Zasady: wzajemności, uszanowania prywatności, starszeństwa,
tolerancji, dyskrecji, punktualności i pierwszeństwa

Od pierwszego wejrzenia - pierwszy kontakt

Pierwsze wrażenie
Przedstawianie i zapoznawanie
Prawidłowe powitanie, pozdrawianie, przedstawianie się
w różnych sytuacjach
Tytułowanie - formy, zasady, błędy
Towarzyszenie

Gadu, gadu... - komunikacja w biznesie

Sztuka konwersowania: kontakt wzrokowy, mowa ciała,
aktywne słuchanie, barwa i ton głosu
- small talk w rozmowach biznesowych
- tematy wskazane i zakazane
- stereotypy i uprzedzenia
Jak unikać i reagować na gafy, przejęzyczenia, nietaktowne
pytania
Bilety wizytowe i zaproszenia
Elegancja kontaktu telefonicznego

Elegancja korespondencji

Zasady adresowania i tytułowania w korespondencji
Kultura słowa pisanego
Styl i redakcja
Styl urzędowy a towarzyski
Zasady redagowania zaproszeń, odczytywanie zaproszeń
Niewerbalne aspekty korespondencji
Zasady netykiety w korespondencji przez internet
Wręczanie upominków oraz kwiatów

Znajomość telefonicznego savoir-vivre`u

Umiejętność mówienia (język, treść wypowiedzi, wiedza
fachowa), sposób mówienia. Dykcja.
Intonacja. Ton głosu - podstawowe narzędzie efektywnej
rozmowy telefonicznej. Modulowanie głosu, brzmienie,
głośność
Szybkość mówienia, tempo wypowiedzi
Kontrolowanie emocji podczas rozmowy telefonicznej
Telefonowanie z aparatu komórkowego i stacjonarnego
Etykieta telefoniczna

Z czym to się je... - przyjęcia i spotkania biznesowe

Prowadzenie interesów podczas wspólnych posiłków
Przyjęcia służbowe na stojąco i przy stole - śniadanie robocze,
lunch roboczy, brunch, przyjęcia bufetowe, aperitif, lampka
wina, koktail, , obiad, przyjęcie wieczorne, vins et fromages,
przyjęcia ogrodowe
Zasady organizacji przyjęć: zaproszenia, menu, serwis,
serwowanie napojów, wina, zasady picia trunków, zajmowanie
miejsc, rola gospodarza, toasty, sposoby jedzenia różnych
potraw, rozmowy przy stole, faux-pas.
Zachowanie przy stole
Sztuka wznoszenia toastów
Palenie cygar i papierosów
Organizacja stołu negocjacyjnego
Spotkania, pertraktacje, prezentacje
Odczyty, jubileusze, inne duże uroczystości

Goście w firmie

Ogólne zasady składania i przyjmowania wizyt
Podejmowanie gości
Odbieranie gości z lotniska
Wizyta w siedzibie firmy
Hierarchia miejsc w samochodzie i taksówce
Kurtuazyjne wizyty towarzyszące
Pożegnanie gości

Co potem? Proces zmiany osobistej

Syntetyczne podsumowanie treści szkolenia
Wskazówki dotyczące wdrożenia nabytych umiejętności
w praktyce
Plan zmiany osobistej

Metodyka zajęć:

Zajęcia są prowadzone metodą warsztatową opartą na aktywizacji uczestników szkolenia poprzez prać w małych grupach, dyskusje na forum grupy oraz prać z kamerą z analizą uzyskanego materiału i korzystaniem z informacji zwrotnych. Testy i ćwiczenia, studia przypadków, scenki rodzajowe, prać indywidualną, symulacje i mini-wykłady z omówieniem przykładów z życia i prezentacją multimedialną. Nauka poprzez kreatywność, elastyczność i zabawę, poprzez osobiste doświadczenie, psychodramy i pantomimy, przyjazny nastrój
i bezpieczną atmosferę.